Kolektiv autorů
NahoruJablečný štrůdl z listového těsta
Ingredience:
Postup:
Listové těsto necháme povolit, poté je rozdělíme na dva díly, které rozválíme a posypeme strouhankou. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nastrouháme na struhadle. Nastrouhaná jablka smícháme s rozinkami a ořechy. Vzniklou směs poklademe na listové těsto, přesypeme vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Nyní listové těsto zavineme a záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 25 minut dozlatova. Upečený štrůdl podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Činnosti, které lze rozdělit mezi klienty:
-
seznam ingrediencí (čtení, připravování, vážení),
-
příprava potřebného kuchyňského náčiní a nádobí,
-
loupání jablek,
-
krájení jablek,
-
strouhání jablek,
-
loupání oříšků,
-
zapnutí, načasování, vypnutí trouby,
-
manipulace s plechem,
-
rozválení těsta,
-
přidání náplně,
-
zabalení těsta,
-
vyklepnutí a rozšlehání vejce,
-
potření závinu,
-
úklid v průběhu a na závěr,
-
nakrájení,
-
servírování.
NahoruMakovo-pohanková bábovka
Ingredience:
-
400 gramů jablek,
-
100 gramů datlí (nebo jiného sušeného ovoce),
-
250 ml mléka (může být i rostlinné),
-
60 ml oleje,
-
150 gramů mletého máku,
-
200 gramů pohankové mouky,
-
2 lžičky kypřicího prášku,
-
špetka soli,
-
100 gramů vlašských nebo jiných ořechů,
-
med.
Postup:
Rozmixujeme oloupaná a jádřinců zbavená jablka spolu s datlemi, které jsme chvíli předtím zalili horkou vodou, aby změkly. Přidáme mléko a olej, vmícháme mletý mák, špetku soli, pohankovou mouku a 2 lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů. Pečeme při 180 °C, ve vymaštěné a vysypané bábovkové formě asi 45–50 minut. Stav kontrolujeme špejlí.
Činnosti, které lze rozdělit mezi klienty:
-
příprava ingrediencí,
-
příprava potřebného kuchyňského náčiní a nádobí,
-
loupání jablek,
-
krájení jablek,
-
mixování, míchání,
-
mletí máku,
-
loupání ořechů,
-
lámání/krájení ořechů,
-
příprava formy,
-
přelití těsta do formy,
-
manipulace s troubou,
-
kontrola upečení bábovky špejlí,
-
úklid v průběhu a na závěr,
-
servírování.
Vánoce
Činnosti rozdělíme mezi klienty, podobně jako ve výše uvedených příkladech u moučníků.
NahoruKávové cukroví (cca 40 kusů)
Ingredience:
-
200 ml kvalitní kávy (případně rozpustné),
-
250 gramů hladké mouky,
-
70 gramů umletého kokosu,
-
špetka soli,
-
3 lžíce kakaa,
-
40 gramů ovocné marmelády,
-
40 gramů datlového sirupu (případně medu),
-
40 gramů rozehřátého másla (nebo kokosového oleje),
-
70 gramů hořké čokolády,
-
ořechy na ozdobu.
Postup:
Nejprve uvaříme 200 ml kávy a necháme ji vychladnout. Mezitím v míse promícháme…